Waarom is jouw privacy zo belangrijk voor mij?

Vandaag is het de dag van de privacy. Wellicht is het je niet ontgaan dat er vorige jaar mei een hoop veranderd is ten opzichte van privacy en hoe we omgaan met persoonsgegevens. Voor mij als fotograaf betekende dit ook dat ik hier rekening mee moest gaan houden.  

 

Een stukje achtergrondinformatie; de privacywet 

 

Deze nieuwe wet treedt in werking als er persoonsgegevens worden gevraagd en bewaard. Dus als jij mij mailt voor meer informatie en ik vraag alleen om je e-mailadres, dan moet ik me ook aan deze nieuwe wet gaan houden. Natuurlijk is deze wet niet van toepassing in privé en huishoudelijke situaties, dan zou je namelijk niet eens een kerstkaart mogen sturen zonder toestemming.  

 

Het is nu meestal onduidelijk welke gegevens een bedrijf precies van jou heeft, en je weet nu nooit welke gegevens gedeeld worden vanuit dat bedrijf. Met deze nieuwe wet komt er héél veel transparantie en bedrijven worden op deze manier verplicht om helder te krijgen welke persoonlijke gegevens ze van jou verzamelen en wat ze hiermee doen. 

 

Het is nu ook verplicht dat er duidelijk wordt welke gegevens er van onze bezoekers gebruikt wordt en wat er allemaal mee gedaan wordt. Dus als bij het aanmelden op nieuwsbrief moet het ook duidelijk voor bezoekers zijn waar hun e-mailadres voor gebruikt gaat worden en of hun e-mailadres gedeeld en/of verkocht gaat worden.  Bron: Janske

 

Wat vind ik daarvan? 

 

Om eerlijk te zijn vind ik dit best een lastig punt binnen mijn bedrijf! Ik ben het compleet eens met het feit dat persoonsgegevens beschermd moeten worden en dat je daar als persoon zelf de regie over moet hebben! Dat foto's (in mijn geval) te pas en te onpas gedeeld kunnen worden, is met deze wet voorbij.  

Ik vind het goed dat jij hierover na mag denken en hierin zelf mag bepalen wat er met jouw foto's en andere persoonsgegevens gebeurd.  

Alleen al de bewustwording is een grote stap vooruit! Brengt het veel gedoe met zich mee? Ja, absoluut! Maar dat is het zeker waard! 

 

Hoe ga ik om met jouw privacy? 

 

Wanneer je bij mij een reportage boekt, doe je dit vaak per mail of per telefoon. Dat betekent dat ik je emailadres heb en/of je telefoonnummer. Bij een portret-, 'day in the life- en een trouwreportage krijg je een (mini)album cadeau; dat betekent dat ik je adresgegevens nodig heb. Ook dat zijn allemaal persoonsgegevens en dan hebben we elkaar nog niet eens ontmoet of heb ik je nog niet eens gefotografeerd! Zulke gegevens bewaar ik niet langer dan nodig. Wanneer we de gehele reportage hebben afgehandeld (van het eerste contact totdat alles helder is over publicatie en álles daartussenin), dan verwijder ik je gegevens, want dan heb ik ze niet meer nodig.  

 

Ook laat ik je voor een reportage een uitgebreide online vragenlijst invullen met jouw wensen omtrent publicatie van de foto's. Zo krijg ik een duidelijk beeld van wat je wel en niet wilt. Welke keuze je ook maakt; ik respecteer deze keuze! 

 

Zo probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met jouw wensen en probeer ik jouw persoonsgegevens zoveel mogelijk te beschermen. Ik zal dus nooit zomaar je persoonsgegevens (en dat zijn ook foto's waar je duidelijk op te herkennen bent, want je gezicht is ook een 'persoonsgegeven'!) delen op Sociale Media of delen met derden!  

 

Wat vind jij van de privacywet? Is het een verrijking of vind je het juist een belemmering? Laat het hieronder aan mij weten!

Reactie schrijven

Commentaren: 0