Waarom fotograferen in de winter prachtig is!

In de wintermaanden is er altijd minder vraag naar buitenreportages! Mensen denken dat de winter minder geschikt is voor een reportage, maar niets is minder waar! Lees in deze blog waarom een reportage in de winter zo gek nog niet is!

De zon staat in de winter de hele dag laag

Dit zorgt ervoor dat je prachtige tegenlicht foto's kan maken, die in de zomer alleen met zonsopkomst en -ondergang [vaak pas tussen 21.00 - 22.00 uur]! In de winter kunnen zulke foto's de gehele dag gemaakt worden! 

Ook is het licht, doordat de zon laag staat, prachtig, warm en zacht en zorgt het voor mooie lange schaduwen! 

Deze foto maakte ik 's zomers laat in de avond! Dit soort foto's maak je in de winter de hele dag! [als de zon schijnt]
Deze foto maakte ik 's zomers laat in de avond! Dit soort foto's maak je in de winter de hele dag! [als de zon schijnt]

Grauw weer

In de winter komen grauwe, donkere dagen vaker voor dan in het voorjaar of in de zomer. Toch hoeft dit geen belemmering te zijn voor een prachtige reportage. 

Wanneer het grauw weer is, hangt er een wolkendek voor de zon. Dit wolkendek werkt als een diffuser voor de zon en zorgt ervoor dat het licht zacht is en dit geeft prachtige zachte schaduwen! Fotograferen met grauw weer doe ik veel liever dan fotograferen in het harde, felle zomerlicht! 

Daarnaast houd ik ontzettend van stoere locaties! Grauw weer accentueert deze locaties nog meer dan in de zomer!

Sneeuw en vorst

Met een beetje geluk valt er sneeuw en verandert de omgeving in een mooi winterlandschap! Dit geeft prachtige unieke plaatjes die jou, als onderwerp op de foto, extra accentueren! Maar ook vorst zorgt voor een mooi en frisse omgeving, die een prachtig toneel vormt voor een mooie winterreportage! 

Sombere omgeving

Ja, het klopt dat de bomen en struiken kaal zijn en dat je de kleur van het groene blad mist! Dat vind ik ook het mooie aan het voorjaar en de zomer! Maar ook dit is wat mij betreft geen belemmering.

In de winter krijg je meer te maken met de warme, donkere kleuren die een foto meer diepte geven en wat mij betreft ook meer emotie. 

Doordat ik met een kleine scherpe-diepte fotografeer, wordt de omgeving op de foto wazig, waardoor die kale boom zijn detail verliest en zijn prachtige warme kleuren naar voren brengt! Des te meer aandacht voor jou, het hoofdonderwerp van de foto!

Brrr, het is zo koud!

Mee eens! Het is koud in de winter! Maar laat je toch niet weerhouden om een reportage te laten maken! Je hebt hierboven alle voordelen kunnen lezen! 

Tijdens een reportage kun je gewoon je jas aanhouden en even uittrekken wanneer we een foto maken! Of je trekt laagjes aan en je hebt totaal geen last meer van de kou! Zo trotseren we samen het koude winterweer met prachtige en unieke plaatjes als resultaat!

Nog steeds niet overtuigd?

In de winter kun je ook gewoon binnen, in je eigen huis of een andere toffe binnenlocatie, foto's laten maken! Een 'day in the life' reportage wordt gewoon bij jou thuis gemaakt en je hoeft niet eens te poseren! Je doet gewoon lekker je ding en dat leg ik voor je vast! Je hoeft er de deur niet eens voor uit!  

Reactie schrijven

Commentaren: 0