Mijn fotografisch 2018 in vogelvlucht

Deel 2: juli - december

In mijn vorige blog kon je lezen wat ik allemaal heb meegemaakt in het eerste deel van 2018! Lees hier welke toffe dingen ik mocht doen in de laatste helft van afgelopen jaar!

 

Juli

 

De maand juli stond in het teken van een aantal familiereportages! (Lees hier de blog over mijn bezoekje aan een enorme zandbak!) Maar de maand juli is sinds mijn oudste op school zit ook al een aantal jaren de maand van de teamfoto van de juffen en meesters van de Zonnewijzer. Elk jaar aan mij de eer om een mooie groepsfoto te maken én om alle leerkrachten individueel op de foto te zetten! Soms best een opgave, want tijdens deze reportage spelen alle kinderen van de school gewoon buiten, dus aan publiek geen gebrek!

 

Ook leverde ik deze maand mijn eindopdracht in voor mijn opleiding! Wederom een foto van Annemijn! We hadden al een hele mooie reeks geschoten, maar dit bleek toch niet 'Danique' te zijn, dus besloten we tijdens zonsondergang opnieuw een poging te wagen. Voor mij de eerste keer dat ik in dit licht ging fotograferen, dus best gewaagd, maar nog steeds ben ik trots op het eindresultaat!

 

Ook deze maand publiceerde ik een blog waarin ik jullie tips wilde geven over vakantiefotografie! Ik heb onwijs toffe foto's voorbij zien komen naar aanleiding van deze blog! Lees hier de blog!

Augustus

 

De maand augustus had ik vakantie van mijn baan in loondienst en was ook de maand van onze vakantie naar Denemarken, waar we een heerlijke tijd met ons gezin hebben gehad én ik mijn eigen kinderen heb onderworpen aan een heuse reportage (met enige chantage, haha). Lees hier deel 1 én deel 2 van onze belevenissen in Denemarken! Ook deze maand zette ik meerdere families op de foto en gaf ik Annemijn en haar gezin een reportage cadeau. Ze heeft mij de afgelopen maanden ontzettend geholpen en er mede voor gezorgd dat ik nu gecertificeerd natuurlijk licht fotograaf ben. Lees hier de blog die ik over haar schreef!

 

Ook maakte ik een mooie zakelijke reportage! Iets wat ik dit jaar ontzettend ben gaan waarderen en echt van ben gaan houden! In 2019 hoop ik nog meer vrouwelijke ondernemers op de foto te mogen zetten!

September

 

In september zette ik wederom een aantal families op de foto. Wanneer mensen bij mij een reportage boeken, vullen ze een toestemmingsformulier in waarin ze aangeven wat ik met de foto's mag doen. Zo krijg ik een helder beeld van wat klanten wensen omtrent publicatie. Meestal mag ik wel (een aantal) beelden laten zien, maar soms kiezen klanten ervoor dat ze de foto's voor zichzelf willen houden! Hier heb ik alle respect voor en ik zal deze wens ook altijd in acht nemen! Maar dat betekent soms ook dat ik niet zoveel beelden met jullie kan delen! 

 

Deze maand kreeg ik ook een bijzonder verzoek. Ik kreeg namelijk een mailtje van een Restaurant. Zij wilden graag een paar mooie foto's van de broodjes die ze daar serveren, om deze foto's vervolgens te gebruiken in een flyer. Super leuke opdracht, maar nieuw voor mij! 

Ik nam een mooie houten plank mee om als ondergrond te gebruiken. Samen met de mensen van het restaurant hebben we een mooi eindresultaat neer weten te zetten en heb ik ondertussen ook de flyer én een gave ansichtkaart met mijn foto mogen ontvangen! 

 

Lees hier een blog over één van mijn reportages op een toffe locatie!

Oktober

 

Deze maand schreef ik 3 blogs over mijn werk voor Stichting Earlybirds (voor de reportage, tijdens de reportage en na de reportage). Ook fotografeerde ik een klein earlybirdje in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn! Lees hier zijn blog!

 

Wederom mocht ik een prachtige vrouwelijke ondernemer op de foto zetten en mocht ik het gezin van Lieke (onze kapster) fotograferen. Hun moeder Annelies werd dit jaar namelijk 50 jaar en haar gezin wilde haar mooie foto's cadeau geven! Lees hier wat ik meemaakte tijdens hun reportage!

November

 

In de herfst- en wintermaanden trekken we allemaal meer naar binnen. De buitenreportages nemen wat af, maar daarvoor in de plaats maak ik heel graag binnenreportages. Dit zijn de 'day in the life'- reportages. Ik leg vast wat er op zo'n ochtend of middag gebeurd. Zo ging ik in november naar kleine Luuk en zijn ouders! Hier maakte ik een mooie reportage van een prachtig nieuw gezin. 

 

Daarnaast trok ik in november ook de stoute schoenen aan en mailde ik Natascha van Flavourites met de vraag of ik haar event mocht fotograferen! Eind november ging ik daarvoor naar Amsterdam en heb ik een fantastische dag gehad met toffe foto's als resultaat! Lees hier mijn belevenissen op Flavourites!

 

Deze maand fotografeerde ik een gezin dat ik al eerder ontmoette tijdens een earlybirds-reportage! Super leuk om die kleintjes weer terug te zien en te zien hoe goed het met ze gaat!

 

Sinds een jaar of twee fotografeer ik zo nu en dan op de peuterspeelzaal waar onze jongste (nog) zit. Zo maakte ik foto's tijdens het jaarlijkse Sinterklaasfeest. Zo leuk om te zien hoe die kleintjes reageren op de beste man. Sommige heel dapper, anderen wat terughoudend, maar allemaal even blij met hun cadeau!

 

Deze maand bezocht ik ook het eerste event van Peter Lammers! Peter organiseerde een event voor alle oud-cursisten en had een mooie line-up aan sprekers geregeld. Op dit event kwam ik ook een heel aantal fotografen tegen die ik online 'ken', maar nog nooit face-to-face gesproken had. Super leuk! Ook kwam ik Eline Bon tegen. Zij fotografeerde mijn gezin na de geboorte van Jens! Leuk om elkaar weer te spreken en om via deze ontmoeting af te spreken elkaar te fotograferen!

December

 

Een rustige maand wat fotografie betreft. Meestal neem ik in de kerstvakantie ook weinig opdrachten aan, want ik vind het ook belangrijk om mijn volledige aandacht aan mijn gezin te kunnen geven. Ik merk dat een tweedaagse baan in loondienst, een gezin en daarnaast een groeiend bedrijf best veel tijd opslokken. Dat geeft niets, want ik geniet van alles wat ik doe, maar ik moet wel bewust pas op de plaats maken om op die manier tot rust te kunnen komen, om zo weer creatief het nieuwe jaar in te gaan! 

 

Want in het nieuwe jaar staan er grootse dingen op de planning: mijn bedrijf wordt een officieel bedrijf, ik ga mij namelijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Lees hier mijn blog over mijn plannen van aankomend jaar!

 

Uiteraard heb ik het afgelopen jaar ook foto's van mijn gezin gemaakt. Toch ben ik wat terughoudend in het delen van deze foto's. Mijn kinderen zijn te jong om zelf te beslissen of ze dit willen en kunnen niet overzien wat er met foto's kan gebeuren. Daarom kiezen wij er bewust voor om hun foto's niet op sociale media te plaatsen. Soms zul je wat foto's op mijn website terug zien, maar ook dit proberen we te beperken. 

 

Mijn kinderen zijn de reden dat ik ooit ben gaan fotograferen en zijn echt mijn inspiratiebron! Als ze mijn camera zien, krijg ik tegenwoordig alleen nog maar gekke bekken, dus moet ik veel uit de kast trekken om toch een 'mooie' foto te krijgen! Maar wat is een mooie foto? Steeds meer leg ik ook privé vast wat er gebeurt, zonder dit te regisseren! Want ook voor mij zijn die beelden het meest waardevol! 

Dit was mijn fotografisch 2018! Wat was het een mooi jaar! Wat heb ik veel gelachen, maar ook tranen gelaten, mooie mensen ontmoet en ben ik over drempels heen gestapt. Wat heb ik veel geleerd over mijzelf en over mijn bedrijf! Ik ben echt gegroeid als fotograaf én als mens en dat neemt niemand mij meer af!

 

In 2019 zet ik deze ontwikkeling voort, met een écht bedrijf! Ik ga me niet meer verstoppen, maar ga mijzelf nog meer laten zien! 

 

Bedankt voor het lezen van deze blog! Middels deze weg wens ik je ontzettend mooie feestdagen en een prachtig 2019 toe, dat al je wensen, plannen en dromen werkelijkheid mogen worden!

 

Liefs en tot in 2019,

 

Danique

Reactie schrijven

Commentaren: 0