Een kijkje in een 'Earlybirds-reportage' [deel 2]

De reportage

Eenmaal aangekomen op de afdeling ga ik eerst samen met de ouders naar het kindje. Voordat ik mijn camera pak, laat ik de ouders hun kanjer 'showen'! Want dat is wat elke ouder graag doet: laten zien hoe trots ze op hun kleintje zijn! En daar geniet ik zo van! 

Wanneer het ijs een beetje gebroken is, pak ik mijn camera uit de tas en bekijk ik waar het mooiste licht vandaan komt. Ik fotografeer wat er gebeurt, dus niets is geposeerd. Dit doe ik om het kindje zo min mogelijk te belasten tijdens de reportage. 

 

Soms vraag ik de ouders om een hand onder een voetje te leggen, om het handje vast te pakken of om even naar het licht te draaien, maar meer aanpassingen doe ik nauwelijks. Wat er gebeurt, leg ik vast. Daarom vraag ik ouders om een tijdstip te kiezen waarop een voedings- of verzorgingsmoment gepland staat. Dit zorgt ervoor dat ik een vertellende reportage kan maken. 

 

Ik tref soms kindjes die een flesje krijgen, de borst of melk via de sonde. Soms mogen kindjes in bad, dat is fantastisch om vast te mogen leggen. Ouders zijn heerlijk met hun kleintje bezig en merken nauwelijks op dat ik er ben! Vaak wordt er nog gebuideld: de baby mag bij een van de ouders huid-op-huid op de borst liggen! Een magisch moment, want ouder én kind zijn totaal ontspannen en maken echt contact! En dit geeft mij de mogelijkheid om wat mooie close-up foto's te maken.

 

Soms tref ik kindjes die in een open bedje liggen, maar soms kom ik kindjes tegen die nog in een couveuse liggen en hier nog niet uit mogen. Dan is het de kunst om toch een vertellende reportage te maken. Dit doe ik door vanuit verschillende perspectieven te fotograferen en af te wisselen tussen detail- en overzichtsfoto's.  

Het zijn de details die later voor ouders van zulke grote waarde blijken te zijn. Want als hun kindje(s) in het ziekenhuis ligt, worden ouders geleefd en hebben ze het gevoel in een achtbaan terecht te zijn gekomen. Hierdoor vervagen de details en zijn de foto's van onschatbare waarde. Door deze dingen voor de ouders vast te leggen, kunnen ze op een later moment, wanneer de rust wat meer is terug gekeerd, de tijd nemen om middels de foto's het een plekje te geven. 

 

Ik krijg geregeld van ouders terug dan ze maanden nadat hun kindje uit het ziekenhuis ontslagen is, nog zoveel steun hebben aan de foto's! Dat is voor mij dé reden om voor deze stichting te werken! Ik kan ouders door middel van mijn foto's een stukje steun bieden wanneer ze dit nodig hebben.

 

Gelukkig heb ik tot nu toe alleen maar kindjes gefotografeerd die na een tijdje gezond en wel naar huis mochten, maar verdrietig genoeg komt het ook voor dat het kindje het niet overleefd. Dan zijn de foto's van nog meer waarde! Gelukkig heb ik dit nog nooit meegemaakt en hoop ik ook altijd van harte dat de kindjes snel naar huis mogen. Daarom waardeer ik het enorm als ouders me een beetje op de hoogte houden. Op de een of andere manier bouw je in hele korte tijd een band op. Dit komt doordat ouders zich ontzettend kwetsbaar op durven stellen en je soms behoorlijk diepgaande gesprekken voert met elkaar, dat creëert een band!

Tijdens de reportage probeer ik ervoor te zorgen dat iedereen zich ontspannen voelt. Door wat te kletsen én humor te gebruiken, wil ik graag dat het luchtig blijft. Het moet een fijn en mooi moment zijn voor ouders én kind! Soms zijn er ook broertjes en/of zusje aanwezig bij de reportage! Het is altijd erg leuk om te zien hoe jonge kinderen omgaan met een klein broertje of zusje! Soms mogen ze hun broertje of zusje nog niet knuffelen, dan is het altijd mooi om ze een kusje te laten geven of een handje vast te laten houden. Dit blijken vaak ook zeer waardevolle foto's voor ouders! Soms de eerste foto van hun kinderen samen!

Wanneer er gebuideld wordt, maak ik altijd gebruik van de gelegenheid om de birdjes en het magazine te geven aan de ouders. Ik probeer de birdjes altijd even de fotograferen bij het kindje, zodat ik, als ik toestemming krijg, een foto kan plaatsen in een besloten groep op Facebook. In deze groep zitten de haaksters, zij kunnen het enorm waarderen wanneer ze een berichtje krijgen als er een vogeltje van hun is uitgevlogen! 

 

Ook vul ik samen met de ouders een toestemmingsformulier in. Hierop kunnen ouders aangeven wat er met de foto's mag gebeuren. De foto's zijn voor de ouders, dus ze mogen de foto's helemaal voor zichzelf houden. Wanneer ze wel toestemming geven voor publicatie kunnen ouders aangeven waar de foto's wel en niet voor gebruikt mogen worden. Zo kunnen wij andere ouders weer attenderen op onze stichting en kunnen we meer ouders blij maken met een reportage!

 

Ik fotografeer ongeveer een uurtje op de afdeling. Dit is voldoende om een gevarieerde reportage te maken. Ik controleer of ik alle foto's die ik wilde maken ook daadwerkelijk gemaakt heb! Dan neem ik afscheid van de ouders en vertel ze hoe de verdere gang van zaken is. Wat er dan gebeurt, vertel ik jullie in mijn derde en laatste blog!

 

Wil je meer foto's zien, klik dan hier!

Reactie schrijven

Commentaren: 0