Vakantiefotografie

door Danique van Gurp fotografie

De vakanties zijn weer begonnen, wat betekent dat veel van jullie op vakantie gaan (naar het buitenland, eigen land of dagjes weg). Fotograferen is nauw verbonden met vakantie, want iedereen vindt het leuk om zijn of haar vakantie vast te leggen als herinnering voor later.

In deze blog ga ik je een aantal tips geven om je vakantiefoto's (nee, ik noem het geen kiekjes, want een kiekje maak je even snel, maar na mijn tips ga je de tijd nemen voor je foto) nog beter te maken en er nog meer plezier van te hebben!

1. Voordat je op reis gaat (of een dagje weg) is het goed om research te doen naar de plek waar je naartoe gaat. Zoek je locatie op op internet of nóg beter: gebruik Google Earth. Hier kun je een virtuele verkenning doen en kan je de plek waar je naartoe reist goed bekijken (vaak kan je foto's bekijken van de plek waar je naartoe gaat)! Zo ben je goed voorbereid en zou je zelfs na kunnen denken over wat je zou willen fotograferen!

 

2. Kies het juiste moment van de dag om te fotograferen! Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, zul je niet de allerbeste foto's maken. Je krijgt dan snel overbelichte foto's, harde schaduwen en mensen met dichtgeknepen ogen. Dit is meestal tussen 12.00 en 15.00 uur, maar op sommige plekken is dit zelfs tussen 11.00 - 17.00 uur. Je kan dus deze tijden het beste vermijden als je wilt fotograferen! Mocht je toch willen fotograferen tijdens deze tijden, zoek dan zoveel mogelijk de schaduw op!

 

Mooi zomers plaatje; midden op de dag gefotografeerd, maar in de schaduw!
Mooi zomers plaatje; midden op de dag gefotografeerd, maar in de schaduw!

 

 

3. 'Wanneer moet ik dan fotograferen?' hoor ik je denken! Eigenlijk heb je twee andere opties! Je kan 's ochtends heel vroeg opstaan! Het voordeel hiervan is dat de zon nog niet te hoog aan de hemel staat, het is nog heerlijk rustig (lees: je heb geen andere toeristen op de foto) en je hebt de hele dag nog voor je! Ook kun je ervoor kiezen om aan het eind van de dag te fotograferen en wel tijdens het 'gouden uurtje'. Dit is het laatste uur voordat de zon onder gaat (óf een uur nadat de zon opkomt 's ochtends). Er zijn allerlei apps op de markt om uit te vinden hoe laat dit op jouw locatie is, maar ook via Google is dit te vinden (typ in: zonsondergang + jouw locatie)! Tijdens het gouden uur verandert het licht letterlijk in GOUD! Het licht is heel mooi warm en zacht, je krijgt mooie, lange schaduwen en je hebt geen last meer van hard licht! Dit moment van de dag leent zich ook perfect voor silhouet-foto's! Let op: het wordt het gouden UUR genoemd, maar dit is in werkelijkheid geen uur, maar een stuk korter! Ga dus op tijd op pad!

Deze foto maakte ik tijdens het gouden uurtje! Prachtig hoe de zon mijn model omringt!
Deze foto maakte ik tijdens het gouden uurtje! Prachtig hoe de zon mijn model omringt!

Deze silhouet-foto maakte ik van mijn mannen op Texel. Eigenlijk is dit al niet meer het gouden uurtje, want de zon is al onder! Dit noem je het blauwe uurtje (het uur ná zonsondergang of vóór zonsopkomst).
Deze silhouet-foto maakte ik van mijn mannen op Texel. Eigenlijk is dit al niet meer het gouden uurtje, want de zon is al onder! Dit noem je het blauwe uurtje (het uur ná zonsondergang of vóór zonsopkomst).

4. Wanneer je op vakantie (of waar dan ook) foto's wilt maken van een interessante verschijning, vraag dan altijd toestemming om een foto te maken! Misschien vind je het zelf ook niet prettig om zomaar gefotografeerd te worden! Dat geldt net zo goed voor anderen! Dus vraag gewoon even of het mag, maak een praatje; misschien ontstaat er wel een mooi gesprek!

5. Ik kan me voorstellen dat je ook een mooie foto van het landschap wilt maken. Probeer de volgende punten in je achterhoofd te houden wanneer je dit doet:

 • Zorg dat je horizon recht is! Hiervoor kun je het beste je hulplijnen aanzetten (zie punt 9 voor meer informatie).
 • Plaats een interessant onderwerp (bijvoorbeeld een kerkje, grote boom) op een van de 'kruispunten' van je hulplijnen! Dit maakt je foto direct interessanter!
 • Fotografeer je met een spiegelreflexcamera of een wat duurdere compact camera? Zorg dan voor een klein diafragma (groot F-getal). Je zorgt er zo voor dat een groot gedeelte van je landschap scherp in beeld is.
 • Vermijd fotograferen midden op de dag! (zie punt 2 & 3)

6. Wanneer je gebruik maakt van een spiegelreflexcamera, adviseer ik je om áltijd een zonnekap te gebruiken! Je zonnekap dient eigenlijk als een soort 'afdakje' voor je lens. De zonnekap beschermt je lens tegen zonnestralen, maar ook tegen opwaaiend zand of stof. Houd er rekening mee dat de zonnekap weinig bescherming biedt wanneer je recht tegen de zon en/of wind in fotografeert. 

Wanneer er toch stof of zand op je lens terecht is gekomen, dit geldt ook voor je compact camera of je mobiele telefoon, veeg dit er dan niet met je t-shirt of een doekje af! Dit kan namelijk krassen veroorzaken op je lens, die er niet meer af gaan! Blaas het stof of zand er voorzichtig af en verwijder de laatste resten met een lenskwast. 

Gebruik je je camera even niet? Doe dan altijd de lensdop erop en/of berg je camera goed op! Zo zorg je ervoor dat je camera stofvrij blijft!

Spiegelreflexcamera mét zonnekap
Spiegelreflexcamera mét zonnekap

7. Op de 'toeristische' plekken zul je bordjes tegenkomen met 'photo point'. Dit is een plek die populair is om een foto te maken! Maar wil je wel een foto die 100.000 anderen ook hebben en hutje-mutje staan met andere toeristen? Of wil je zelf nadenken over wat je mooi vindt? Dan adviseer ik je om níet naar deze plekken te gaan, maar zelf op zoek te gaan naar mooie plekjes om te fotograferen. 

Kijk maar naar de foto's hieronder! Hier zie je de Machu Picchu in Peru. Natuurlijk maak je hier het 1e typische beeld, maar kijk eens verder dan dat en maak ook eens een mooi doorkijkje en een detailfoto! Alle drie de foto's zijn gemaakt bij de Machu Picchu, maar zijn 3 totaal verschillende foto's!

8. Neem de tijd om je foto te maken! Kijk goed rond, neem de omgeving in je op! Neem overzichtsfoto's, maar probeer ook details op de foto te zetten! Deze foto's ga je zeker waarderen wanneer je weer thuis bent en zijn een mooie afwisseling in een eventueel fotoalbum! En als je toch goed rondkijkt, probeer je perspectief ook eens te veranderen! Meestal maken we foto's op ooghoogte, maar wat zou er gebeuren wanneer je eens door je knieën gaat of zelfs (doe eens gek!) op de grond gaat liggen? Speel met je foto's! Het zijn jouw foto's, dus jij bepaalt!

Ga op zoek naar lijnen, dit zorgt voor een mooie diepte in je foto's! Maar ook herhaling maakt je foto spannend!

In deze foto is mooi gebruik gemaakt van lijnen (richting de horizon) en herhaling (de paaltjes)!
In deze foto is mooi gebruik gemaakt van lijnen (richting de horizon) en herhaling (de paaltjes)!

In mijn vorige blog over fotografie met je mobiele telefoon, kwamen er een aantal tips voorbij die eigenlijk ook gelden voor vakantiefotografie. Lees hier deze tips:

 

9. Zorg voor een rechte horizon! Je foto wordt al 10 keer beter als deze recht staat! Probeer ervoor te zorgen dat je dit al doet wanneer je de foto maakt, dit voorkomt een extra handeling in je (eventuele) nabewerking! Om het je gemakkelijker te maken kun je bij je instellingen in je telefoon de ´hulplijnen´  (ook wel ´grid´ of ´raster´ genoemd) instellen. Kies hier (als dat mogelijk is) voor de ´3 x 3´ optie. 

 

10. Deze hulplijnen brengen mij meteen bij het volgende punt: de regel van derden! De hulplijnen verdelen je beeld in drieën in de horizontale en in de verticale richting. De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen tot een interessantere foto. Wij hebben vaak de neiging om ons onderwerp in het midden van de foto te plaatsen. Maar dan oogt de foto vaak ´saai´. Wanneer je gebruik maakt van de hulplijnen en je horizon op een van de twee horizontale lijnen plaatst, wordt je foto al interessanter. Plaats je je onderwerp dan op een van de twee verticale lijnen, wordt de aandacht daar naartoe getrokken. 

Dan heb je ook nog 4 kruispunten waar de lijnen elkaar kruisen: deze punten gebruik ik heel vaak om mijn onderwerp op te fotograferen. Zo fotografeer ik bij close-up één van de ogen op zo'n kruispunt.

 

11. Schaf een geheugenkaartje aan die in je camera past. Hierdoor kun je veel meer foto's maken en kan je gemakkelijk je foto's op je computer overzetten. Vergeet dat niet regelmatig te doen, om te voorkomen dat je geheugen zo vol is dat er geen foto's meer op passen!

 

12. Gebruik Sociale Media als inspiratiebron! Vooral Instagram is hier zeer geschikt voor! Het is leuk om anderen te volgen, maar ook om je eigen foto's te plaatsen en er feedback op te krijgen! Je kan ook bijvoorbeeld de app Steller installeren, hier maak je korte verhalen met je foto's.

 

13. Over de nabewerking zou ik nog een nieuwe blog kunnen schrijven! Ik houd het hier kort! Wil je je foto optimaliseren, gebruik dan een fotobewerkingsapp naar jouw wens. Er zijn ontzettend veel verschillende apps te downloaden. Ik noem er hier een paar en hun globale functies!

- Snapseed (gratis voor iOS en android): mijn favorite app op mijn mobiele telefoon! Dit is een echte allrounder en met deze app kunnen je alle kanten op!

- VSCO cam: voor het gebruik van verschillende filters! Ook Polarr is hier geschikt voor, zeker als je Instagram gebruikt. Je kan hier namelijk ook je eigen filters maken. (een filter 'leg' je over jouw originele foto heen)

- Sun Surveyor: deze app is gratis en laat je zien hoe laat de zon op jouw locatie op- en ondergaat. Heel handig als je tijdens het gouden uurtje en het blauwe uurtje wilt fotograferen!

 

14. Al deze tips zijn natuurlijk hartstikke leuk om toe te passen en ga er vooral lekker mee aan de slag! Maar................. wat het allerbelangrijkste is: geniet met je eigen ogen! Herinneringen maak je niet door een scherm, maar door ze zelf te beleven! Dus maak je foto, stop je camera weg en geniet!!!

Heb je een super toffe vakantiefoto gemaakt? Deel hem met mij op mijn facebookpagina!

 

Ik hoop dat je genoten hebt van de tips die ik je gegeven heb en dat je er veel plezier aan zal beleven op vakantie of je dagje uit! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt en zou het heel leuk vinden als je mij dit hier beneden wilt laten weten! 

 

Ken je iemand die ook wel wat tips kan gebruiken voor zijn/haar vakantiefoto's? Deel dan zeker deze blog!

 

Fijne vakantie!!! Geniet ervan!

Liefs, Danique

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Manon Ruitenberg (zondag, 06 januari 2019 13:22)

  Hoi leuke blog!

  Op naar een leuk 2019!
  https://manonruitenbergfotografie.nl/jaar-overzicht-2018/