Fotograferen met je mobiele telefoon

door Danique van Gurp fotografie

Photo by rawpixel.com from Pexels

Fotograferen is ontzettend leuk! Het is iets wat ik het liefste doe! Maar rondlopen met een zware (en soms dure) camera vindt niemand leuk! 

Maar gelukkig heb je dat hele circus niet nodig, want je hebt al een goede camera bij je! Ja, die op je mobiele telefoon!

 

En laat deze camera nu precies in je broekzak passen en altijd binnen handbereik zijn! Ik ga je wat tips en tricks geven om je camera op je mobiele telefoon nog beter te kunnen gebruiken en zo je foto's nog mooier te maken!

 

1. De meest simpele, maar effectieve manier om je foto's beter te maken is je lens schoon te maken! Hoe vaak pak je je telefoon niet per ongeluk vast bij je lens? Juist, vrij regelmatig! En dat laat een vingerafdruk achter, die je foto niet ten goede komt! Dus, pak een zacht doekje en schoonmaken dat ding!

 

2. Wist je dat je niet alleen de ontspanknop op je beeldscherm kan gebruiken om je foto te maken? Maar dat ook de knop aan de zijkant van je toestel (waar je het geluid regelt) een ontspanknop is? Super handig, want zo hoef je geen vreemde houdingen aan te nemen om je foto ontspannen te kunnen maken! Deze truc werkt trouwens ook met het geluidsknopje aan je koptelefoon!

 

3. Ga op zoek naar het licht! Een foto is niets zonder licht! Ben je op zoek naar egaal licht? Zorg dan voor een groot raam en zet je onderwerp vol in het licht (jij staat tussen je onderwerp en het raam in, met je rug naar het raam)! Wil je meer contrast in je foto, dan mag het licht meer van de zijkant of zelfs van achter je onderwerp komen! Loop rond en kijk wat het doet met het plaatje op je camera! Neem de tijd om te fotograferen! En probeer zo min mogelijk je flitser te gebruiken! Je foto's zijn het mooist met natuurlijk licht!

 

Imitatie van 'het meisje met de parel', hier heb ik gebruik gemaakt van een raam en de gordijnen op een kier gezet. Hierdoor creëer je diepte d.m.v. de schaduwen.
Imitatie van 'het meisje met de parel', hier heb ik gebruik gemaakt van een raam en de gordijnen op een kier gezet. Hierdoor creëer je diepte d.m.v. de schaduwen.

4. Leer je telefoon kennen! Iedere telefoon heeft zijn eigen manier van foto´s maken. Soms kun je zelfs bepaalde instellingen gebruiken waarbij je scherpte, verzadiging en contrast kan toepassen! Probeer deze gerust uit en ziet wat er gebeurt wanneer je de schuifjes verplaatst.

 

 

5. Zorg voor een rechte horizon! Je foto wordt al 10 keer beter als deze recht staat! Probeer ervoor te zorgen dat je dit al doet wanneer je de foto maakt, dit voorkomt een extra handeling in je (eventuele) nabewerking! Om het je gemakkelijker te maken kun je bij je instellingen in je telefoon de ´hulplijnen´  (ook wel ´grid´ of ´raster´ genoemd) instellen. Kies hier (als dat mogelijk is) voor de ´3 x 3´ optie. 

Photo by Burak Kebapci from Pexels
Hulplijnen op mobiele telefoon

6. Deze hulplijnen brengen mij meteen bij het volgende punt: de regel van derden! De hulplijnen verdelen je beeld in drieën in de horizontale en in de verticale richting. De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen tot een interessantere foto. Wij hebben vaak de neiging om ons onderwerp in het midden van de foto te plaatsen. Maar dan oogt de foto vaak ´saai´. Wanneer je gebruik maakt van de hulplijnen en je horizon op een van de twee horizontale lijnen plaatst, wordt je foto al interessanter. Plaats je je onderwerp dan op een van de twee verticale lijnen, wordt de aandacht daar naartoe getrokken. 

Dan heb je ook nog 4 kruispunten waar de lijnen elkaar kruisen: deze punten gebruik ik heel vaak om mijn onderwerp op te fotograferen. Zo fotografeer ik bij close-up één van de ogen op zo'n kruispunt.

Bij onderstaande foto zie je bijvoorbeeld dat ik gebruik heb gemaakt van de onderste horizontale lijn en van de rechter verticale lijn: het meisje staat mooi op de verticale lijn en een van de kruispunten valt op haar hoofd. 

De regel van derden toegepast
De regel van derden toegepast

7. Kies zelf waar je camera op focust. De camera van je mobiele telefoon focust namelijk automatisch. Dat lijkt heel handig, maar in slecht licht zal je camera moeite hebben met focussen of hij kiest het verkeerde punt om scherp te stellen. Je kunt dit zelf beïnvloeden door kort op het scherm te tikken. Dan zie je een klein vierkantje of rondje en je camera zal meteen beginnen met focussen. 

Houdt je je vinger langer op het scherm, dan zet hij de focus vast op het punt dat jij gekozen hebt. Dit is handig wanneer je nogmaals op dezelfde plek wilt scherpstellen. 

 

8. Ga op zoek naar lijnen! Lijnen maken je foto interessant en kunnen je hoofdonderwerp nog krachtiger neerzetten! Lijnen geven je foto extra diepte en betekenis. Zeker wanneer je op stedentrip gaat, zal het aan lijnen niet ontbreken! 

 

De lijnen van de rails trekken je oog naar de horizon
De lijnen van de rails trekken je oog naar de horizon

9. Plaats je onderwerp voor het lichtste punt, hierdoor krijgt je onderwerp nog meer aandacht en gaat je oog er als eerste naartoe! Maak hierbij gebruik van een doorkijkje: het woord zegt het al: 'je kijkt erdoor heen'. Neem bijvoorbeeld onderstaande foto: hier zie je de man en vrouw voor het lichtste punt van de foto zitten en je kijkt door de takken heen: het doorkijkje! Eigenlijk is het je natuurlijke kader!

10. Je mobiele telefoon heeft nog een handig trucje, namelijk de 'burst'-functie. Deze kun je gebruiken wanneer je bewegende objecten wilt fotograferen. Hoe werkt het? De 'burst'-functie stel je in door je cameraknop lang in te drukken. Je hoort dan dat je camera meerdere foto's achter elkaar maakt. Super handig, want je kijkt achteraf welke gelukt is en de rest verwijder je gewoon weer! Vergeet dat niet te doen, want anders loopt je telefoon snel vol! 

 

11. Plaats je onderwerp niet te dicht op de achtergrond. Hoe verder de afstand is tussen je onderwerp en de achtergrond, des te waziger je achtergrond wordt en je onderwerp eruit 'springt'. Je creëert zo diepte in je foto! 

De rozen komen mooi naar voren door de wazige achtergrond. De rozen zijn op grote afstand van de achtergrond.
De rozen komen mooi naar voren door de wazige achtergrond. De rozen zijn op grote afstand van de achtergrond.

12. Schaf een geheugenkaartje aan die in je mobiele telefoon past. Hierdoor kun je veel meer foto's maken en kan je gemakkelijk je foto's op je computer overzetten. Vergeet dat niet regelmatig te doen, om te voorkomen dat je geheugen zo vol is dat er geen foto's meer op passen!

 

13. Gebruik Sociale Media als inspiratiebron! Vooral Instagram is hier zeer geschikt voor! Het is leuk om anderen te volgen, maar ook om je eigen foto's te plaatsen en er feedback op te krijgen! Je kan ook bijvoorbeeld de app Steller installeren, hier maak je korte verhalen met je foto's.

 

14. Over de nabewerking zou ik nog een nieuwe blog kunnen schrijven! Ik houd het hier kort! Wil je je foto optimaliseren, gebruik dan een fotobewerkingsapp naar jouw wens. Er zijn ontzettend veel verschillende apps te downloaden. Ik noem er hier een paar en hun globale functies!

- Snapseed (gratis voor iOS en android): mijn favorite app op mijn mobiele telefoon! Dit is een echte allrounder en met deze app kunnen je alle kanten op!

- VSCO cam: voor het gebruik van verschillende filters! Ook Polarr is hier geschikt voor, zeker als je Instagram gebruikt. Je kan hier namelijk ook je eigen filters maken. (een filter 'leg' je over jouw originele foto heen)

 

Bonustip: Maak plezier tijdens het fotograferen! Dat is het allerbelangrijkste! Bovenstaande tips kunnen je foto's beter maken, maar als je er geen plezier aan beleefd, is dat niets waard! Dus..... plezier gaat voor alles!

 

Have fun!

 

Liefs, Danique

 

 

P.S. Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vindt! Laat je een reactie voor me achter?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Yvonna Sijbom-den Das (woensdag, 27 juni 2018 21:43)

  Bedankt voor de tips. Dat je de geluidsknop ook als ontspanningsknop kunt gebruiken is nieuw voor mij. Gelijk uitgeprobeerd en het werkt. Ik heb zelf ook een raster in de camera van mijn telefoon. Als leidraad om het recht te houden. Ben benieuwd naar je volgende blog.
  Groetjes Yvonna

 • #2

  Ingrid Keppels (woensdag, 04 juli 2018 07:54)

  Handige tips Danique ��

 • #3

  Joost (vrijdag, 20 juli 2018 18:52)

  Ja, leuke tips; Weer iets bijgeleerd.


  Thx

LIFESTYLE-FOTOGRAFIE, HOE WERKT DAT?

Hoi! Ik ben Danique van Gurp, natuurlijk licht én lifestylefotograaf uit Deventer, Nederland. Ik fotografeer mensen zoals ze zijn in het licht dat aanwezig is. Dat is wat lifestylefotografie is: het vastleggen van echte emoties en momenten, niets bedacht of gestuurd! Het enige wat gepland is aan een lifestylereportage zijn de kleding en de locatie. Die bepalen we voor de reportage in overleg. Alles wat tijdens de reportage gebeurt, leg ik voor jullie vast! Die ene liefdevolle blik van je partner, de slappe lach van je kinderen, dit zijn momenten die zo dierbaar zijn! Deze manier van vastleggen en mijn oog voor detail geeft een mooie weergave van het moment: een waardevolle herinnering om steeds weer op terug te kunnen kijken! Lifestylefotografie kan op verschillende manieren worden toegepast: in portret-, maar ook in trouwfotografie! Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Ik ontmoet je graag! Liefs, Danique


LET'S CONNECT

- Gecertificeerd natuurlijk licht fotograaf -

INFORMATIE

Danique van Gurp fotografie

[Natuurlijk licht én lifestyle fotograaf]

Deventer, Nederland

T: +31612244212

E: info@daniquevangurpfotografie.nl